✅ Vergelijk de prijzen in real-time. ✅ Betaal altijd de laagste prijs. ✅ Direct op de hoogte van hoge kortingen. ✅ Ontvang een melding bij een kortingsactie.
Klanten beoordelen ons met een 9,6
4.8/5

Hondentuig of halsband?

De emotie die jouw hond laat zien op het moment dat je de riem pakt kennen we. Of gaan we zeer binnenkort leren kennen. Jouw hond wordt vrolijk en begint te kwispelen. Het is tijd om een wandeling te maken! Maar wat is er nou beter om te gebruiken bij een wandeling; een hondentuig of halsband? De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld.

Allereerst moet je weten hoe vaak en hoe lang je met jouw hond wil lopen. Volwassen honden willen minimaal twee uur per dag bewegen. Daarnaast moeten ze minimaal vier keer per dag een plasje doen. Met 1 lange wandeling van ongeveer 45 minuten. Een puppy mag daarentegen niet zo lang wandelen. Bepaal hoe lang jouw puppy mag wandelen. Neem het aantal leeftijdsweken in minuten. Een pup van negen weken oud mag negen minuten wandelen per keer. Dit doe je dan gebruikelijk zo’n vijf á zes keer per dag. Hiermee voorkom je dat je in 1 keer te veel van jouw pup vraagt.

HONDEN HALSBAND OF TOCH EEN TUIGJE?

Je wandelt al gauw vier keer per dag met jouw hond. Goede wandeluitrusting is daarom onmisbaar. Om goede keuzes te maken hierin zetten wij alle voor- en nadelen van halsbanden en tuigjes op een rij. De juiste keuze is aan de ene kant jouw persoonlijke voorkeur en aan de andere kant de voorkeur van jouw hond. Wees hier bewust van!

HONDEN HALSBAND

Het grootste voordeel van een honden halsband is dat de band alleen om de nek van jouw hond zit. De hond wordt niet belemmerd in het gebruik van zijn lichaam tijdens het wandelen. Op het moment dat de hond los rent, kan de halsband nergens aan vast komen te zitten.

Daartegenover kleven er ook nadelen aan. De nek van jouw hond is gevoelig, daar lopen zenuwen en nekwervels. Wanneer jouw hond aan de lijn trekt of zich onverwachts terugtrekt, veroorzaakt dit een enorme klap. De klap kan in de ernstigste gevallen leiden tot letsel. Denk hierbij aan hoofdpijn, blauwe plekken, verschoven nekwervels en gezwollen klieren.

Met goede hondentraining leer je jouw hond niet te trekken aan de riem. Je leert jouw hond juist netjes mee te lopen. Een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Een hond kan een bekende tegenkomen, waardoor hij uit enthousiasme ernaartoe wil rennen. Door dit te corrigeren kan de nek onbedoeld flink bezeerd worden.

VOORDELEN HALSBAND

 • De hond wordt niet belemmerd bij het los lopen
 • De halsband is makkelijk verstelbaar. Meestal is de regel: “One size fits all”

NADEEL HALSBAND

 • Als jouw hond veel trekt of onverwachtse bewegingen maakt. Met veel kracht kan dit blessures veroorzaken

HALSBAND GESCHIKT VOOR

 • Rustige wandelingen met jouw hond
 • Kleinere hondenrassen die niet veel kracht hebben
 • Hondenrassen die snel leren goed te wandelen of hondenbaasjes die dit intensief aanleren

Wil je een halsband kopen, maar weet je niet welke geschikt is voor jouw hond? Laat je inspireren door mijn favoriete halsband voor honden.

WAAROM EEN HONDENTUIG?

Veel hondenbezitters denken dat een tuig het trekgedrag van een hond stimuleert. Dit is echter niet waar. Jouw hond zijn trekgedrag heeft te maken met wat hij aanleert. Op het moment dat een hond meer trekt, komt dit omdat het baasje het trekgedrag accepteert. Dit dient af te worden geleerd. Een tuigje maakt het veiliger voor honden om te trekken. Veel hondeneigenaren laten dit dan ook sneller toe. Dit resulteert erin dat honden met een hondentuig vaker trekken.

Een hondentuig is veiliger voor de nek. De druk wordt niet uitgeoefend op de nek, maar wordt verdeeld over de borstkas van de hond. Hierdoor kan de hond minder schade aan zichzelf aanrichten. Er is een breed aanbod in hondentuigjes. Hierdoor weten consumenten vaak niet wat ze moeten kiezen. Is dit bij jou het geval? Lees dan eens ons artikel waarin we hondentuigjes met elkaar vergelijken.

De meeste tuigjes zijn makkelijk te verstellen. Wanneer jouw hond een pup is, dan is de kans groot dat hij een nieuw tuigje nodig heeft als hij volgroeid is.

VOORDELEN TUIGJE

 • Het hondentuig is minder gevaarlijk voor de nek
 • Sterke honden kunnen zichzelf minder snel bezeren

NADELEN TUIGJE

 • Tuigjes zijn beperkt verstelbaar of helemaal niet. Je zult dus een nieuwe moeten kopen naarmate de hond groeit
 • Als het gaat om grootte, zijn tuigjes wat lomper. Ze kunnen vast komen te zitten aan objecten tijdens het los lopen

GESCHIKT VOOR

 • Joggen met de hond aan de lijn
 • Hondenrassen die energiek zijn
 • Honden die moeite hebben met het aanleren van goed lopen
 • Kwetsbare honden

Weet je nog niet welke hondentuigje geschikt is voor jouw hond? Bekijk dan ons favoriete hondentuigje.

Over bestetip.nl

Bestetip is gemaakt om consumenten zo goed mogelijk te helpen met het kiezen van de laagste prijs. Wij maken gebruik van product feeds van meer dan 200 leveranciers. In een handomdraai vergelijken we de prijzen van deze leveranciers en maken dit inzichtelijk voor jou.

 

Ben je benieuwd naar mogelijkheden om een samenwerking aan te gaan? Stuur me dan gerust een mailtje en ik zal zo spoedig mogelijk contact met je opnemen!

Bestetip.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Partner Programma, een affiliateprogramma dat is ontworpen om sites een middel te bieden om geld te verdienen door te linken naar Amazon.nl. De artikelen op deze site kunnen affiliate links bevatten naar Amazon.nl. waarop bestetip.nl verwijzingscommissie maakt.

Bestetip.nl
Logo